Czemu zimno wyzwala zdarzenia sercowo-naczyniowe?
1 marca 2012, 13:31Osoby z chorobami serca mogą nie być w stanie zaspokoić zwiększonego zapotrzebowania organizmu na tlen podczas wdychania zimnego powietrza.
Sód z musujących preparatów może zagrażać zdrowiu
27 listopada 2013, 13:19Gdy są przyjmowane w maksymalnych zalecanych dawkach, niektóre rozpuszczalne środki przeciwbólowe prowadzą do przekroczenia norm dziennego spożycia sodu dla dorosłych.
Umiarkowane ilości piwa chronią kobiety przed zawałem
25 września 2015, 09:50U kobiet, które piją piwo najczęściej 1-2 razy w tygodniu, ryzyko zawału jest o 30% niższe niż u kobiet, które piją go bardzo dużo lub nie piją w ogóle. Wskazują na to wyniki szwedzkiego studium Kvinnostudien, w ramach którego losy 1462 pań śledzone są już od niemal pół wieku.
Dieta niskosodowa nie obniża ciśnienia
26 kwietnia 2017, 10:45Badanie, w ramach którego przez 16 lat śledzono losy ponad 2600 kobiet i mężczyzn, wykazało, że spożywanie mniejszych ilości sodu nie wiąże się z niższym ciśnieniem krwi.
Jedzenie piór pomoże zbudować masę mięśniową?
14 stycznia 2019, 13:25Badanie naukowców z Massey University sugeruje, że kurze pióra mogą się sprawdzić jako białkowy suplement dla osób chcących zbudować bądź podtrzymać suchą masę mięśniową (ang. lean body mass, LBM).
Insulinooporność: Kluczowe Badania dla Twojego Zdrowia
17 października 2023, 13:24Insulinooporność jest stanem, w którym komórki organizmu przestają reagować na insulinę, co może prowadzić do wzrostu poziomu cukru we krwi. To poważne schorzenie może mieć wpływ na nasze zdrowie, dlatego ważne jest szybkie rozpoznanie i odpowiednie leczenie. W jaki sposób można to zrobić? Przeczytaj, aby dowiedzieć się o kluczowych badaniach, które mogą pomóc zidentyfikować insulinooporność.
Zestresowane warzywa i owoce są zdrowsze
8 lutego 2007, 12:56Można w to wierzyć lub nie, ale owoce i warzywa rosnące w niesprzyjających warunkach pogodowych czy atakowane przez szkodniki, czyli przeżywające większy stres, są dla ludzi zdrowsze. Wydzielają bowiem więcej przeciwutleniaczy (flawonoidów). Do takich wniosków doszli naukowcy z amerykańskiego Departamentu Rolnictwa.
Znów pozytywnie o czerwonym winie
7 lipca 2008, 08:38Badacze z amerykańskiego Narodowego Instytutu Starzenia (NIA, National Institute of Aging) oraz Szkoły Medycznej Uniwersytetu Harvarda informują, że resweratrol, naturalny składnik zawarty m.in. w czerwonym winie, zmniejsza intensywność niekorzystnych zjawisk związanych ze starzeniem
Nie tracimy słuchu od MP3
18 stycznia 2010, 12:02Uczeni z University of Wisconsin-Madison dowodzą, że urzędnicy niepotrzebnie starają się zmusić obywateli do cichszego słuchania odtwarzaczy MP3. Przewidywania, że pojawienie się takich urządzeń prowadzi do utraty słuchu okazały się nieprawdziwe, gdyż najnowsze badania wykazują, iż coraz dłużej zachowujemy dobry słuch.
Zapracowanie zwiększa ryzyko zawału
6 kwietnia 2011, 08:44W porównaniu do 7-8-godzinnego dnia pracy, pracowanie ponad 11 godzin na dobę zwiększa ryzyko wystąpienia choroby serca aż o 67 procent.